Dat dankbaarheidsdagboek werkt niet

Veel coaches laten hun klanten een dankbaarheidsdagboek schrijven. Deze opdracht houdt het volgende in: schrijf aan het einde van de dag 3 dingen op, waar je die dag dankbaar of trots op was of blij van werd. Bijvoorbeeld, de zon scheen lekker toen ik de kinderen naar school bracht. Of: ik heb in 15 minuten een lekkere pasta op tafel gekregen. Of: ik heb gelachen om de grapjes van mijn zoontje.

Waarom krijgen mensen de tip om een dankbaarheidsdagboek te gaan vullen? Om positiever in het leven te staan, om je te motiveren, om je gedachten van negatieve dingen naar positieve dingen te verleggen.

Ik deed dat ook… echter het heeft eigenlijk niet zo heel veel zin.

Er ontbreekt namelijk nog iets.

Met dit dankbaarheidsdagboek ben je vanuit je hoofd bezig. Je bedenkt waar je dankbaar voor was, je geeft er woorden aan en je schrijft het op.

Je vergeet echter iets heel belangrijks: het gevoel van dankbaarheid. Dat zit in je hart. En laat dat nou precies zijn waar je vaak tijdens het schrijven van je boekje niet mee verbonden bent. Zeker als je niet zo lekker in je vel zit. Als je veel negatieve gedachtes hebt.

Als je alleen maar de woorden opschrijft en je niet naar dat gevoel van dankbaarheid toe gaat, dan is het dankbaarheidsboekje een lege huls. Dan zijn je positieve gedachten al snel weer verdwenen.

Als je na het schrijven in je dankbaarheidsdagboek ook het gevoel oproept, dan zou het effect toch vele malen groter zijn? Dan gaat je hart ook meedoen en worden positieve emoties opgeslagen in je lijf. Dan is het niet meer puur een exercitie van je hoofd.

“Ja, maar hoe dan?” zul je je wellicht afvragen. Door een rustige plek op te zoeken, te gaan zitten op een stoel en daar je aandacht naar je ademhaling te brengen. Als je wil doe je ogen dicht. Adem in en uit op je eigen ritme en merk dat je steeds meer ontspant. Dan leg je een hand op je hart en ga je in gedachte naar de momenten waar je dankbaar voor bent. Voel in je hart de dankbaarheid en maak dit gevoel elke ademhaling groter.

Het kost wellicht wat oefening als je niet gewend bent om naar je gevoel te gaan, als je iemand bent die veel in z’n hoofd zit. Maar als je dit vaker oefent (elke dag!) zul je merken dat het dankbare gevoel steeds beter beklijft.

 Merk jij ook dat je veel in je hoofd zit? Komt dat hoofd er niet altijd meer uit? Lijkt het je fijn om hier samen met mij mee aan de slag te gaan?

Stuur me een berichtje via de knop hieronder

PS. Afbeelding van Dariusz Sankowski via Pixabay 

.

.

.

Ben jij ook een moeder die teveel ballen hoog houdt?

Download hieronder mijn gratis 3 tips voor meer energie