Blog #13 Mijn grootste Uitdaging: Grenzen

Deze blog verscheen op 18 juli 2022 op LinkedIn

Foto: Heleen Zoetman van FotoHeleen
Foto: Heleen Zoetman van FotoHeleen

Een van mijn grootste uitdagingen was altijd (en soms nog) grenzen aangeven, mijn grens herkennen, bepalen en duidelijk aangeven.

Zo lang ik mij herinner, doe ik mijn best om te voldoen. Voldoen aan wat ik dácht dat hoorde of moest.

Een van de basisbehoeften is om erbij te horen en als je ooit stevig hebt ervaren dat je er niet bij hoort (ik werd gepest), ga je je best doen dat niet nog eens te ervaren. Dan ga je bijvoorbeeld je best doen om te voldoen, in mijn geval. Een ander gaat daar op een andere manier mee om.

Mijn grenzen werden in de loop der jaren steeds een stukje verder opgerekt. Na mijn studie werkte ik een aantal jaren, ik trouwde en kreeg twee zoons. De combinatie gezin-werk viel me zwaar. Op beide vlakken wilde ik voldoen. Als ik thuis was dacht ik aan wat ik nog op mijn werk had gemoeten. Als ik naar mijn werk ging brak mijn hart als ik mijn kind bij de opvang bracht, zeker bij de oudste die het afscheid (ook) heel moeilijk vond.  

Op een bepaald moment kende ik mijn grenzen niet meer. Ik werd voor 123% ingezet (serieus, dat percentage stond in mijn takenplaatje), terwijl ik gebroken nachten had, omdat de jongste nog niet doorsliep. Ik gaf aan dat het niet lukte, maar daar werd niet echt op gereageerd. Ik sleepte mezelf door de dagen van vakantie naar vakantie.

In 2017 was een burn-out het logische resultaat. Na een reeks sessies bij een psycholoog, waar ik vooral veel heb gepraat, maar verder weinig ben opgeschoten (ook daar gaf ik geen grens aan, want het klikte totaal niet met die dame) ben ik wel stapjes in de goede richting gaan zetten door het volgen van NLP opleidingen en andere coachopleidingen in de jaren daarna. Ik leerde mijn emoties kennen en dat het niet erg is als die naar boven komen. Ik leerde dat ik tegelijk kwetsbaar en krachtig kan zijn. Ik leerde dat ik zelf belangrijk ben. Ik leerde dat kleine meisje wat toen gepest werd te troosten.

De afgelopen jaren ben ik me verder steeds verder gaan ontwikkelen als coach. Naast mijn eigen coachpraktijk mag ik voor ‘Maak Jouw Impact‘ mensen begeleiden bij hun zoektocht naar wat hun ideale leven is en welke nieuwe baan of onderneming daarbij past. Ik mag ze helpen om het kleine meisje van vroeger, datgene te geven wat ze zo hard nodig had (of de kleine jongen natuurlijk). Hiermee doorbreken we patronen die er soms al 40 jaar zijn. Patronen die vroeger een goede overlevingsstrategie waren, maar die inmiddels niet meer helpen, die iemand nu blokkeren.

Inmiddels werk ik met mBIT Master Coachtechnieken, waarmee ik kan helpen om bij een uitdaging de meerdere breinen (hoofd, hart en buik) beter te laten uitlijnen en te laten samenwerken. Dit is echt een waanzinnig gave materie, ik heb hiermee ontdekt dat het kleine meisje in mij nog steeds aandacht nodig heeft. Dat mijn lijf het heel duidelijk aangeeft dat het even genoeg is en ik het rustiger aan moet doen. Dat ik op mijn intuïtie mag vertrouwen. Tijdens een coachsessie heb ik met deze techniek iemand geholpen die een paar dagen na de eerste sessie aangaf dat ze geen medicijnen voor haar hoge bloeddruk meer nodig had. Tijdens de oefeningen verschijnt er in het gezicht zoveel ontspanning en zachtheid, zo mooi vind ik dat!

Inmiddels heb ik gemerkt dat ik veel beter aanvoel waar mijn grenzen zijn en kan ik deze veel beter aangeven. Met het in mezelf voelen dat ik voldoe, dat ik goed genoeg ben, wordt ook het aanvoelen en aangeven van mijn eigen grens makkelijker. Ik vind mijzelf echter ‘a work in progress’, dus ik blijf leren, ik blijf uitdagingen tegenkomen, ik blijf ontwikkelen.  

Wat is jouw grootste uitdaging?

Ik lees het graag in je een comment hieronder.


Via de knop GRATIS vind je een link waarmee je een video kunt bekijken met een ademhalingsoefening. Deze ademhaling zorgt in een paar minuten voor rust en voor een betere hartcoherentie en ik weet zeker dat je die heel fijn gaat vinden! Deze ademhaling is de basis van de mBIt technieken.
Wil je meer weten over mijn coachmethodes en mijn aanbod, je kunt me gerust een bericht sturen met je vragen via info@LaNoukCoaching.nl

Liefs, Anouk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *