Blog #15 Flexibel coachen

Star, ja dat was ik. Zo was ik opgegroeid, opgevoed, getraind. Na de middelbare school, waar ik goed was in de exacte vakken koos ik een technische studie. Logica, redeneren en puzzelen vond ik leuk en dat ging me goed af. Ik vond zekerheid prettig en leefde vooral in mijn hoofd. Ik hield van afspraken, regels en procedures. Flexibel? Nee dat zou ik toen niet over mezelf gezegd hebben.

Portretfoto van fotoHeleen
Foto van FotoHeleen

Inmiddels is het 5 jaar geleden dat ik met mijn eerste coachopleiding begon: NLP-Practitionar. Toen wilde ik nog graag alles begrijpen, ik wilde de technieken goed snappen en de volgorde van alle stapjes helemaal goed doen. In de loop van de jaren en vervolgopleidingen heb ik dat kunnen loslaten. Ik vertrouw inmiddels erop dat ik onbewuste weet wat moet gebeuren en dat ik de technieken en stappen opgeslagen heb. Ze komen tijdens een oefening vanzelf naar boven. Flexibel coachen is een logisch gevolg hiervan: de ene techniek vloeit over in de andere en ik mix NLP met mBIT. Ik vind het heerlijk, want daarmee kan ik creatief zijn, de ander nóg beter helpen en het werkt heel effectief.

Een praktijkvoorbeeld van afgelopen week. Ik wandel met een klant in het park voor een coachsessie. Ze geeft aan dat ze zich altijd groot maakt als ze zich wat onzeker voelt. Dat hiep vroeger, want dan werd de ander bang. Nu merkt ze dat ze daardoor niet meer met de ander in gesprek kan blijven en dat ze in een relatie de ander afschrikt.

Dit patroon helpt haar dus niet meer. We onderzoeken wat ze met dit gedrag wil bereiken en wat ze ermee wil vermijden. Met de techniek ‘Criteria Spin’, komt ze erachter dat ze door dit gedrag juist niet bereikt wat ze het liefst wil: geliefd zijn. En dat ze hetgeen krijgt wat ze wil vermijden: niet de moeite waard zijn.
Ze zit op het bankje met haar ogen dicht en ik bedenk, dat deze oefening mooi te combineren is met meerdere Brein Integratie Technieken. Ik stel voor dat ze haar ogen dicht houdt en een hand op haar hart legt en liefde voor zichzelf oproept. De andere hand mag ze op haar buik leggen en de liefde vervolgens naar haar buik laten stromen.

Na afloop mag ze op haar eigen tempo terugkomen naar het hier en nu en  de ogen weer openen. Dat duurt even en ze zegt: ik zou hier de hele middag zo kunnen blijven zitten, zo fijn is dit!

Dat is flexibel coachen: flexibel omgaan met de technieken en ze in elkaar over laten gaan. Als het werkt, dan werkt het!

Hoe flexibel ben jij?

PS, deze blog is eerder gepubliceerd op Linkedin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *