Overleven of Leven?

De ene dag rijgt zich aan de volgende. Je leven is een opeenvolging van gebeurtenissen. Je rolde van de ene baan in de andere (drukke) baan. Je liep iemand tegen het lijf, je werd verliefd, je kreeg kinderen.

En toch mis je nu iets. Je vindt het lastig om te omschrijven wat je precies mist. Het is ook bijna niet uit te leggen, want je hebt toch een mooie baan, een leuk gezin? Voel jij dat je aan het Overleven of aan het Leven bent?

Je werkt veel in en met je hoofd, je hebt bijvoorbeeld werk waarin je vooral analytisch moet denken. Dit is dan de manier, die je hebt aangeleerd om ook met andere dingen om te gaan. Je gevoelens of je zesde zintuig, beredeneer je makkelijk weg. Pijntjes negeer je of je regelt een massage en hup, door!
Maar toch, diep van binnen weet (voel!) je, dat je iets mist. Dat je niet meer weet wat jij nou eigenlijk leuk vindt, waar je van kunt genieten.

In de westerse wereld ligt de focus vooral bij ons hoofd. Als je veel gestudeerd hebt en een goede baan hebt, dan pas ben je iets waard. De signalen uit ons lijf worden massaal genegeerd, steeds meer mensen hebben klachten: ze zijn depressief en op steeds jongere leeftijd 1), stress is beroepsziekte nr 1. Tweederde van de mensen die ziek thuis zitten, heeft last van burnoutklachten 2).

Gelukkig gaat bij steeds meer mensen de aandacht naar binnen. Naar wat je diep in je hart belangrijk vindt. Naar wie jij diep van binnen bent. Naar de signalen die je krijgt vanuit je lijf. Naar de intelligentie van je hart en van je buik. We zijn zoveel meer dan alleen een hoofd! Je lijf kan je vertellen, wat je grenzen zijn of wat je verlangen is.

Wil jij overleven of wil je leven?

Wil je ervaren wat jouw hart en buik je te vertellen hebben? Wil je weten hoe jij de intelligentie van je hoofd, hart en buik beter kunt uitlijnen en ze kunt gebruiken om betere keuzes te maken en meer te genieten van je leven?

Boek een gratis ontdekkingssessie

1) In 2020 zegt bijna 4 procent van de jongeren van 12 tot 18 jaar voor minstens zes maanden in het afgelopen jaar een depressie te hebben gehad. Ten opzichte van 2014 zijn dat ruim twee keer zo veel jongeren die met een depressie kampen. In 2014 ging het om 1,8 procent van de 12- tot 18-jarigen.

Bron: NJI: Nederlands Jeugdinstituut

2) Bijna tweederde van meldingen beroepsziekten betreft burn-out

Bron: Volksgezondheidenzorg.info

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *