Jij bent die bevlogen docent en als je een grote verantwoordelijkheid voelt en nét dat stapje meer zet, wordt dat natuurlijk door je directie en door je collega’s opgemerkt. Vervolgens word je voor meer taken gevraagd en als je die leuk vindt, ga je die op je nemen. Als je die extra taken goed doet, wordt je voor nog wat taken gevraagd. En voor je het weet, heb je zoveel te doen rondom organisatorische dingen, dat je er niet meer aan toe komt om je lessen goed voor te bereiden, zit je thuis in de avond en in het weekend tentamens na te kijken.

Soms vraag je je af hoe je nog tijd over houdt voor je studenten, terwijl die het belangrijkste zijn waar je mee bezig wil zijn! En dan is er na je werkdag ook nog aandacht en energie nodig voor thuis. Als je thuis bent, ligt er nog nakijkwerk van school. De balans is zoek.
Als je het gevoel hebt dat er zoveel moet, lees dan mijn 10 tips die je werkdruk verlichten hieronder.
10 Tips die je werkdruk verlichten:
1. What makes you happy?
Check je To-Do lijst of takenlijst en voel bij elke taak eens heel goed of het iets is wat je graag doet.
Overleg met je leidinggevende of er taken te ruilen / schuiven zijn. Het is belangrijk dat je dingen doet waar jij goed in bent en waar je energie van krijgt. Natuurlijk horen er soms ook minder leuke taken bij, maar check die balans eens.
2. Vraag jezelf bij alles wat op je To-Do-lijst staat (werk of privé): MOET IK DIT NU DOEN?
En zet de klemtoon steeds op een ander woord:
MOET ik dit nu doen?
Moet IK dit nu doen?
Moet ik DIT nu doen?
Moet ik dit NU doen?
Moet ik dit nu DOEN?
Dit verandert waarschijnlijk een aantal dingen op je To-Do-lijst.
3. Houd 2 weken bij hoeveel tijd je besteedt per taak.
Zijn er taken die te veel tijd kosten? Analyseer waar dat aan ligt. Houd de 80-20% regel in gedachten: de eerste 80% van de taak kost 20% van je tijd. Perfectioneren van de taak van een 8 naar een 20 kost je 80% van je tijd.
Ga eens na wanneer je voor een 10 moet gaan en wanneer een 8 ook oké is.
Voorbeeld: ik had een PowerPoint voor een college gemaakt en ging nog een half uur alle tekst precies goed uitlijnen. Dat maakte de les echt niet beter, kostte wel veel tijd. Niet meer doen dus, als je al veel werkdruk ervaart.
4. Zorg overdag voor kleine ontspannings-momentjes.
Lunch dus nooit achter je computer! Ga liever een blokje om lopen. Daarna ben je weer fris en kun je veel efficiënter werken.
Neem koffiepauze en klets even 5 minuten met een collega en maak écht verbinding.
Ga op een rustige plaats zitten en doe een paar minuten een ontspanningsoefening of meditatie (op sommige hogescholen is er een stilteruimte, dat is ideaal!)
5. Voorkom afleiding
Als je steeds afgeleid wordt door geluidjes op je telefoon en je schiet heen en weer van je taak naar de mail, de whatsapp of naar facebook kost dat heel erg veel energie. Je hersens zijn niet gemaakt om te multitasken. Al zegt men dat vrouwen dat kunnen, ik geloof er niet in (en de neurowetenschap ook niet). Hou dus je focus bij je taak.
Check je mail 2x per dag en zet de rest van de dag de mailbox uit, ook de notificatie pings of pop-ups. Zet je telefoon op stil.
6. Hou de tijd en planning in de gaten
Soms ben je in de flow en dat is op zich helemaal prima. Echter als je daardoor teveel tijd aan 1 taak besteed en andere dingen blijven liggen is het niet meer zo handig. Spreek met jezelf af hoe lang je over een taak mag doen. Zet een alarm en hou je aan je eigen afspraken. Denk ook aan de 80-20% regel van punt 3.
7. Als je werkdag erop zit, neem ook je ontspanning op de terugreis.
Als je fietst dan zit je wat dat betreft goed, het is fijn om zo je hoofd leeg te maken. Als je met de auto naar huis rijdt, zet dan de laatste 5 á 10 minuten de radio uit en focus alleen op autorijden en op je ademhaling. Zo kom je een stuk rustiger thuis.
8. Start in de ochtend met je agenda te checken en met je taken. Dus die mail even dicht laten!
9. Als je de mail gaat doornemen, zet dan de acties die uit mails voortkomen in je takenlijst en plan deze in.
Als een taak minder dan 5 minuten duurt kun je deze vanuit je mailbox meteen uitvoeren.
10. Laat de verantwoordelijkheid waar deze hoort.
Ga de dingen die bij een ander horen niet even snel oplossen, want het wordt toevallig aan je gevraagd.
Dit zou ik niet aanraden als je niks te doen hebt, maar jij hebt het al zo druk. Verwijs wel door naar de juiste persoon, dat kost je weinig tijd en het is wel zo sociaal.
Ik hoop oprecht dat je met deze tips een stapje vooruit komt en dat er wat ruimte voor je komt.
❤ Liefs, Anouk
PS Nog meer tips nodig? Check dan mijn gratis E-book met 10 tips voor meer energie:
10-gratis-tips-voor-meer-energie
Check ook mijn LinkedIn profiel, waar ik elke ochtend een positieve inspiratie met je deel: www.linkedin.com/in/anouk-welters