Blog #17 Hoe wil jij jouw leven leiden?

Leid jij je leven vanuit stress, vanuit alles wat je overkomt, vanuit alles wat er nog moet gebeuren?
Of wil je je leven leiden door de regie te nemen en door zelf je keuzes te maken?

Natuurlijk moet er soms iets. Een leuke gedachte die een klant mij laatst leerde: ik ga genieten van wat er moet, dan heb ik tijdens die klusjes tenminste nog een leuke dag gehad.

Je kunt niet altijd de situatie veranderen, je kunt wel veranderen hoe je ermee omgaat, hoe je je voelt. Soms zie je ergens erg tegenop. Bijvoorbeeld een gesprek met je leidinggevende of een presentatie voor een klant. Het veranderen van je gevoel rondom deze lastige context, daar kan de volgende oefening je bij helpen. Deze oefening heet ‘Piece of Cake’, dat past mooi bij mijn activiteiten van afgelopen weekend, waarin ik met mijn moeder en mijn zoon meedeed aan een heuse bakwedstrijd!

Profielfoto LanoukCoaching blog 17

Oefening  ‘Piece of Cake’

In deze oefening ga je niet alleen je hoofd gebruiken, maar ook je lijf. Je hebt wat rust en ruimte nodig en pen en papier.

  • Neem een context in gedachte waar je tegenop ziet, iets wat je vindt of een situatie waar je moeite mee hebt. Een context waarin je jouw gevoel graag wil veranderen. Bijvoorbeeld een examen of een lastig gesprek met een leidinggevende. Schrijf op 1 stuk papier een woord wat voor jou deze situatie omschrijft.
  • Leg het papier op de grond en ga erop staan. Maak contact met die context en met hoe je je daar voelt, geef dit gevoel een score van 1 tot 10 (waarbij 10 heel kalm en zelfverzekerd en 1 totaal niet kalm en zelfverzekerd)
  • Stap van het papier af en schud het gevoel van je af.
  • Ga dan in gedachte naar iets waar je heel goed in bent, iets wat jou makkelijk af gaat. Bijvoorbeeld fietsen, je veters strikken, koken, dansen, haken, voetballen. Kies wat voor jou een makkie is, bij voorkeur iets waarbij je beweegt. Schrijf op een stuk papier een woord voor deze activiteit en
  • leg het tweede papier een halve meter naast het andere papier op de grond, ga erop staan en voel hoe het daar voelt. Maak de bijpassende beweging, bij haken beweeg je alleen je handen, bij voetbal of dansen maak je een grotere beweging. Je neurologische systeem kent deze beweging heel goed.
  • Stap nu op het eerste stuk papier terwijl je de beweging blijft maken die bij het tweede papier hoort. Je mixt nu twee gevoelens en aangezien een positief gevoel dominant is, zal dit het andere gevoel overschrijven.
  • Merk op hoe je gevoel nu is bij de lastige context. Geef jezelf nog eens een score van 1 tot 10.
  • Stap van het papier af naar achteren en ga weer naar het tweede papier, waar je de positieve activiteit met je lijf doet. En neem deze beweging samen met het gevoel weer mee naar het eerste papier.
  • Herhaal dit een aantal keren, steeds sneller en merk op hoe je je voelt met betrekking tot de lastige context.
  • Sluit af door in gedachte een stap in de toekomst te zetten, waarbij je de context van papier 1 al honderden keren gedaan hebt, zo vaak dat het normaal en makkelijk voor je is. Voel hoe dat voor je is.

Deze oefening kun je voor heel veel verschillende situaties gebruiken. Bijvoorbeeld om meer zelfverzekerd te zijn bij sollicitatiegesprekken, bij presentaties, bij een examen of toets.

Hoe wil jij jouw leven leiden? Wat zou jij graag een ‘Piece of Cake’ vinden?

Liefs, Anouk

PS. Wil je graag deze oefening en nog heel veel meer oefeningen en technieken onder  begeleiding doen? Dat kan Live of via Zoom. Stuur met gerust een berichtje of maak een afspraak via de onderstaande knop.

piece of cake

Lees deze blog ook op Linkedin