Docentenblog #2 Jij bent maar één ding en dat is goed genoeg

Al in mijn eerste coach-opleiding in 2017 viel mij iets op. Als er in een oefening oude pijn geraakt werd, kwam heel vaak een overtuiging naar boven die ging over ‘niet goed genoeg’ voelen of ‘niet belangrijk genoeg’ voelen.
Als er in het jonge leven iets gebeurd (en dit kan voor een buitenstaander iets heel kleins zijn), ontstaat er een patroon om met de situatie om te gaan. Als klein kind heb je nog niet het relativeringsvermogen en de kracht van een volwassenen om met kleine en grote trauma’s om te gaan.

LaNoukCoaching-JeBentGenoeg

Een klant van mij werd bijvoorbeeld in haar jeugd gepest. Ze ging zich daardoor anders gedragen: ze hield zich op de achtergrond, liet haar emoties minder zien, probeerde niet op te vallen. Ze kreeg het idee dat er iets mis met haar was, want anders zou ze wel erbij horen. Ze ging enorm haar best doen. Daarmee hoopte ze te bereiken dat ze haar wel cool vonden en ze er wel bij zou horen.

In de jaren daarna werd bij elk incident het idee in haar hoofd gevoed, dat er iets mis met haar was. Als ze per ongeluk een beker drinken omstootte en daar een felle reactie op kwam van haar vader. Als ze een keer struikelde, als ze op school een slecht punt haalde: telkens weer een bevestiging voor haar brein, dat ze niet goed genoeg, niet waardevol genoeg, niet belangrijk genoeg was.

Ze is inmiddels haar hele leven aan het bewijzen dat ze wél goed genoeg is. Ze werkt net wat langer elke dag, zodat ze beter resultaat levert. Ze is aardig voor iedereen, ze geeft niet aan hoe ze zich voelt of wat zij ervan vindt. Alleen, dat ziet haar leidinggevende allemaal niet. Dus ondanks alle inspanning krijgt ze niet de waardering waar ze naar op zoek is.

Zoveel mensen zijn hun hele leven aan het compenseren, aan het aantonen dat ze wel de moeite waard zijn, dat ze wel genoeg zijn. Er kunnen verslavingen ontstaan, om de pijnlijke gevoelens te verdoven.

Gelukkig is er iets aan te doen. Ons brein is plastisch, dat betekent dat je brein kan veranderen, groeien. Alle drie je breinen – hoofd, hart en buik –  kunnen veranderen! Je kunt je gedachten dus ook veranderen.

Nou ben ik geen fan van alleen werken met gedachten, want de meeste mensen kunnen prima in hun hoofd relativeren: ze snappen echt wel dat ze ook de moeite waard zijn. Alleen Voelt dat niet zo. Dat is echter niet in 1 oefening opgelost. Net zoals je geen conditie krijgt door 1x naar de sportschool te gaan. Je zult dit moeten herhalen om een neuraal paadje groter en sterker te maken.

Als je thuis vast een begin wil maken, dan kun je het volgende doen: 2 x per dag kijk je in de spiegel naar jezelf en dan zeg: ik ben goed genoeg (of een variant die goed bij jou past). Je bent niet je verleden of je gewicht of je uiterlijk of je status of je beroep. Je bent maar één ding: Jij bent goed genoeg.
Maak daar een gewoonte van, net zoals het een gewoonte is om twee keer per dag je tanden te poetsen.

Deze oefening is een klein stukje van het geheel. Vaak is er wat meer nodig en is de hulp van een goede coach of therapeut een must. Je hoeft dit namelijk niet alleen te doen. Zoek iemand die goed bij je past en die je helpt om uit je hoofd te komen.
Ik kan samen met je onderzoeken hoe jij dat patroon ‘niet goed genoeg’ hebt ingebouwd en je leren hoe je dat patroon kunt omzetten.
Of bekijk eerst mijn e-book met gratis tips voor meer energie:

Liefs,

Anouk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *