Grenzen aangeven, hoe doe je dat?

‘Je moet je grenzen beter aangeven’, werd ooit tegen mij gezegd. Leuk gezegd, maar hoe weet ik waar die zijn, die grenzen? En als ik dat weet, hoe stel ik die dan?

Bij grenzen aangeven heb je ook keuzes te maken. Daar ben ik me tijdens een van mijn coach opleidingen in gaan verdiepen, want ik vond dat best moeilijk. Hoe maak ik nou de juiste keuze voor mezelf? Hoe weet ik eigenlijk wat goed voor mij is, aangezien ik een half leven voor iedereen gezorgd heb en totaal aan mezelf voorbij ben gegaan? Daarom heb ik een oefening ontwikkeld in het maken van de juiste keuze voor jezelf.

Vlak voor ik aan dit artikel begon, las ik toevallig (?) een blog ‘Pleasen’ van Sanne Portman van de ‘club van relaxte moeders’ wat een mooi voorbeeld is van hoe de dingen je soms overkomen als je je grenzen niet stelt (straks even lezen, het linkje staat onderaan).

Een ander voorbeeld van een moeder die ik coach: zij werd vaak gevraagd om even op iemands kind te passen. Meestal zei ze dan gewoon ‘Ja hoor, als er niks anders in de agenda staat’. En ze dacht vervolgens: ‘eigenlijk heb ik daar helemaal geen zin in’, of ‘het komt me eigenlijk niet handig uit’ of …
Ze dacht niet na over haar antwoord, de ‘Ja hoor’ kwam er op de automatische piloot uit.

Heb je dat ook wel eens, dat je automatisch kiest of dat je niet weet wat voor jou de juiste keuze is?
Dan is de volgende oefening iets voor jou:

Schrijf op 1 vel papier optie 1, op een 2e vel optie 2 (mag ook een JA en NEE zijn of korte uitleg van wat jouw 2 opties zijn). Deze vellen leg je voor je op de grond, een halve meter uit elkaar. Je staat voor deze vellen papier en neemt de situatie in je hoofd waarbij je een keuze moet maken.

Stap 1: Stel je voor dat je daadwerkelijk optie 1 kiest en je gaat op dat vel papier staan. Je maakt gebruik van zoveel mogelijk zintuigen (en je voorstellingsvermogen): wat zie je als je dit kiest, welke geluiden zijn er dan? Wat zeg je tegen jezelf (dat stemmetje in je hoofd)? Wat voel je dan?

Stap 2: Doe hetzelfde met optie 2, ook met zoveel mogelijk zintuigen.

Stap 3: ga op afstand van de 2 vellen papier staan. Was er verschil tussen de 2 opties? Welke voelde beter? Welke keuze kun je nu maken?

Soms is er bij beide opties een twijfel, wellicht heb je een derde (betere) optie, die je kunt onderzoeken?

Hoe doe je dit nou in de praktijk, want als je een vraag van iemand krijgt, kun je niet elke keer papier erbij pakken en deze hele riedel doorlopen. Dat komt een beetje raar over.

Zorg daarom eerst voor bedenktijd: ‘ik moet er even over nadenken’. Daarna kun je op een moment dat het jou goed uitkomt, met deze oefening aan de slag.
Als je op deze manier geregeld je keuzes maakt, gaat het steeds makkelijker en heb je de vellen papier uiteindelijk niet meer nodig.


Wil jij ook graag betere keuzes voor jezelf maken en wil jij je grenzen duidelijk aan kunnen geven?

Mail mij dan voor een gratis en vrijblijvende coachsessie via info@lanoukcoaching.nlLiefs, Anouk

PS: Hieronder het beloofde linkje naar het blog van Sanne Portman over pleasen:

https://clubvanrelaxtemoeders.nl/pleasen/embed/#?secret=mQJtr23Zqi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *