Schuldgevoel

Schuldgevoel. Voel je je schuldig als je iets leuks gaat doen, terwijl de kinderen bij je partner zijn of bij een oppas?

Je zit aan de ontbijttafel en voordat je ook maar een hap hebt kunnen nemen, heb je al honderdduizend vragen van je kinderen gehad. Je helpt ze met boterhammen smeren en melk inschenken. Haren kammen, tanden poetsen. Je zorgt ervoor dat ook de gymspullen mee naar school gaan.
En je wil eigenlijk alleen even rustig wakker worden en een kop koffie drinken. Maar intussen maken de kinderen ruzie om wie de deur open mag doen en wie het eerst op zijn fiets zit.
Je hebt snel je eigen lunch gemaakt en de kinderen naar school gebracht en nu race je naar je werk. Je weet dat de dag in dit tempo zal doorgaan en je zou zo graag even tijd hebben voor jezelf, even ontspannen met een goed boek, of eindelijk weer eens een cappuccino of een rosétje drinken met een vriendin op het terras.

En áls een vriendin je belt om volgende week een middagje op het terras bij te kletsen. Wat dan?
Neem je vrij / regel je dan een oppas en ga je er lekker even tussenuit?

Of voel je je schuldig alleen al bij die gedachte?

Veel moeders voelen zich schuldig aan situaties waarin ze eigenlijk niets fout hebben gedaan. Want zeg nou eerlijk, wat is er mis met een middagje even helemaal ontspannen en lekker bijkletsen met een vriendin? Je zorgt dan goed voor jezelf en als je na die middag lekker tot rust gekomen bent, haal je je kinderen bij de opvang met veel meer energie op. Heb je het die avond meteen een stuk gezelliger, dan wanneer je na een drukke werkdag stijf van de stress bij diezelfde opvang staat. Toch?

Van oorsprong is de functie van schuldgevoel dat je nadenkt over wat je gedaan hebt en of je het beter had kunnen doen en hoe je eventuele nadelige gevolgen van je acties kunt oplossen. Echter, als je in principe niks fout hebt gedaan, dan kost het schuldgevoel je alleen flink wat energie en levert het verder niet zoveel op. Energie waar je wellicht toch al geen overdosis van hebt en die je ook heel goed ergens anders voor kunt gebruiken. Voor je kind. Of voor jezelf.

Een schuldgevoel kan aangepraat zijn: als er vanuit je omgeving gezegd wordt: je hebt toch geen kinderen gekregen om ze dan maar bij een oppas te droppen?  Dat maakt het een stuk moeilijker om iets leuks te gaan doen zonder de kinderen. Vraag jezelf af wat jij er zelf van denkt, want jij weet prima of de kinderen het gezellig hebben bij de oppas. En als jij en je partner weer eens zin hebben in een avondje uit, doe dat dan. Jullie zijn ook nog een stel, niet alleen ouders! En hou dan in gedachte dat dit goed voor jullie als stel is en daardoor ook goed voor jullie als gezin is.

Om je onterechte schuldgevoel los te kunnen laten, helpt het om jezelf het volgende af te vragen: Welke verwachtingen en verantwoordelijkheden heb ik. Heb ik deze mezelf opgelegd of heeft mijn omgeving die opgelegd en zijn deze realistisch? Welke normen en waarden spelen hierin een rol? Bijvoorbeeld iemand die zegt: ‘Ik voel me schuldig dat ik de hele middag in de tuin heb gezeten’. Daarachter zit bijvoorbeeld de overtuiging dat je altijd nuttig bezig moet zijn of aan het werk moet zijn.

Wil je van je onterechte schuldgevoel af en daardoor de energiekere en relaxtere versie van jezelf zijn? Neem dan contact met me op via deze knop en dan maken we een afspraak voor een vrijblijvende sessie.

In deze coachsessie gaan we meteen al 4 stappen ondernemen:

  1. We onderzoeken wat jouw huidige situatie is
  2. We onderzoeken hoe je graag zou willen dat je situatie zou zijn
  3. We bekijken wat je daarvoor nodig hebt.
  4. We gaan ontdekken wat je tegenhoudt.

Natuurlijk zien we in deze sessie ook of wij een goede klik hebben!

Ik kijk ernaar uit met je te werken en je te helpen een meer relaxte versie van jezelf te worden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *