Je kind is je spiegel


Foto: Bekah Russom via Unsplash

Mijn jongste zoon had een heftige peuterpuberteit. Met alles erop en eraan: inderdaad, ook languit op de grond in de AH, tot 5 keer in 1 winkelrondje! Daar zag ik toch wel de humor van in en probeerde ik een foto ervan te maken. Leuk voor later op zijn bruiloft, toch? Na die 5x was hij er trouwens klaar mee, waarschijnlijk door mijn reactie.

Alleen dat ontzettend boos zijn, daar kon ik niet goed tegen. En dat is dus iets wat in mij zit. Als klein kind al schrok ik als iemand heel boos was en zat ik bij ruzie van andere kinderen erbij te huilen. Of later als puber, dat ik echt niet wist wat me overkwam toen een schoolvriendin en haar moeder fikse ruzie hadden en op elkaar aan het schelden waren.

En dan heb je een paar decennia later een peuter die ontzettend boos, zelfs woest kon worden. Bijvoorbeeld omdat hij schoenen aan moest als we in de winter naar buiten gingen. Of omdat ik zijn boterham op de verkeerde manier doorgesneden had. Pfff, de tranen stonden mijn vaak in de ogen als hij zo boos deed.

Ik ging mijn zoon bekijken als een spiegel van mezelf. Mijn zoon deed niks verkeerd, peuter zijn is nou eenmaal best ingewikkeld en verwarrend. Het ging om de manier waarop ik naar die situaties keek. Als ik daar iets aan kon doen, kreeg ik de kans om te groeien (al is dat niet altijd op een leuke manier): wat vind ík niet fijn aan boos zijn. Mag hij wel boos zijn? Mag ík ook boos zijn van mezelf? Ben ik wel eens boos? Ben ik zelf misschien niet vaak genoeg boos, krop ik de dingen teveel op?

Door deze vragen aan mezelf te stellen en de antwoorden te zoeken, kon ik beter omgaan met mijn zoontje. En gelukkig kon hij, behalve heel goed laten zien wanneer hij boos was, ook heel goed knuffelen en het weer goed maken.

Hoe ga jij om met gedrag van je kind waar je last van hebt? Heb je ooit onderzocht waarom je er last van hebt? Ik help je graag hierbij! 

In deze coachsessie gaan we meteen al 4 stappen ondernemen:

  1. We onderzoeken wat jouw huidige situatie is
  2. We onderzoeken hoe je graag zou willen dat je situatie zou zijn
  3. We bekijken wat je daarvoor nodig hebt.
  4. We gaan ontdekken wat je tegenhoudt.

Natuurlijk zien we in deze sessie ook of wij een goede klik hebben!

Ik kijk ernaar uit met je te werken en je te helpen een meer relaxte versie van jezelf te worden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *