Hoe overleef ik de Sinterklaasperiode

(zonder gillend gek te worden van mijn kinderen)

Maandagavond begint het Sinterklaasjournaal en daarmee een bijzondere periode voor je kind. Sommige kinderen vinden het heel spannend, die man met lange witte baard en die gekke Pieten. Daarbij komt de spanning van de cadeautjes en gaat er tot overmaat van ramp elk jaar een heleboel mis bij het Sinterklaasjournaal. Bij kleine kinderen kun je ervoor kiezen het Sinterklaasjournaal over te slaan. Als de kinderen naar school gaan, dan lukt dat niet.

Hoe hou je deze periode thuis een beetje gezellig?

  1. Hou verbinding met je kind.

Als je merkt dat je kind bang is, neem zijn angst serieus en praat er met hem over.  Als je goed luistert, kun je vaak zijn zorgen wegnemen. Vindt je kind de pieten eng, hou dan de afstand aan die hij nu aandurft. Volg daarin je kind. Volgend jaar durft hij die Pieten misschien wel die high five te geven.

  1. Maak het niet te gek

In deze periode is ritme, rust en regelmaat extra belangrijk. Hou het aantal keren dat je naar Sinterklaas gaat beperkt, zeker voor de kleinste kinderen. Ze hoeven niet én naar jouw werk, én naar dat van je partner én bij de sportclub én bij de buurtvereniging. Dat scheelt jou ook een hoop stress en geregel.

Hetzelfde geldt voor het aantal keren schoenzetten. Hou het op een paar keer per week.

  1. Geef overzicht

Kinderen hebben behoefte aan structuur, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. Maak een aftelkalender waarop is aangegeven wanneer ze de schoen mogen zetten (of print er een van internet). Geef daarop ook aan wanneer het pakjesavond is.

Wij doen altijd een blanco kalender in de schoen op de dag van de intocht en die vinden ze de volgende dag ingevuld terug in de schoen. Daardoor hebben we nooit gezeur over schoenzetten en kunnen we alles makkelijk voorbereiden (wij, ouders vinden overzicht ook prettig).

  1. Begin op tijd met voorbereiden

Waarom wachten tot het laatste moment met bestellingen? En dan stressen omdat er iets niet tijdig leverbaar is?

Wat nu al kan, kun je nu al doen. Dat scheelt zoveel in stress op het laatste moment.

  1. Zoet of Stout?

Je kind hoeft niet mee in de zak naar Spanje. Never. Nooit Niet. De tijd dat ouders daarmee dreigden ligt ver achter ons. Schep geen voorwaarden voor cadeautjes. Als je kind druk of lastig doet, zoek dan de reden die daarachter zit.

Als je dan toch een keer de komende periode gillend gek wordt van je kinderen en misschien uit je slof schiet: adem in en adem uit.

En bedenk: ik ben ook maar een mens, deze keer lukte het niet om rustig te blijven. Volgende keer probeer ik het anders te doen.

Ik kan je daarbij helpen. Met het traject ‘zet jezelf op nummer 1’ help ik jou te herkennen waar voor jou de bottleneck zit en hoe je deze kunt veranderen. Zodat je een stuk relaxter en energieker in het leven kunt staan.

Is het iets voor jou? Maak dan een afspraak met me voor een vrijblijvende sessie waarin ik met jou de eerste stappen zet:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *