Van je ouders leerde je dat je je best moet doen en dat heeft ook tot resultaat geleid: je hebt gestudeerd en je hebt nu een goede baan, daarnaast een fijne relatie, leuke kinderen en een groot sociaal netwerk. Op papier zit je leven er perfect uit.

In de praktijk merk je dat je geen rust hebt, en voor je gevoel altijd maar bezig bent. Je doet je stinkende best, maar je schiet tekort op alle vlakken (kinderen, werk, relatie, vrienden, familie).


Je ben vaak te moe om iets leuks te gaan doen, sterker nog, waar zou je de tijd vandaan moeten halen om voor jezelf iets te doen? Je merkt dat je steeds minder energie hebt en dat je daardoor een kort lontje hebt. Steeds vaker reageer je boos op je kinderen of op je partner eigenlijk om niks en daar baal je achteraf flink van.

Je hebt het zo druk, dat je hoofd chaos is en je geregeld dingen vergeet: dat een gymtas mee naar school moet, waar je sleutels liggen, dat er nog was van gisteren in de machine zat, dat die deadline op je werk morgen al is. Er staat zelfs een alarm in je telefoon op het tijdstip dat je je kinderen van school moet halen, anders zou je die ook nog vergeten.

Herken je dit?

Je bent een van die moeders met ballen
Je bent de hele dag aan het rennen voor iedereen. Je agenda puilt uit, je to-do lijsten zijn ellenlang, er komen alleen maar meer ballen bij om in de lucht te houden: je gezin, je werk, sporten, sociale verplichtingen. Je werkt je helemaal uit de naad en toch blijf je het gevoel houden dat je alles maar half kunt doen, dat je van alles vergeet. De weken, maanden vliegen voorbij in een waas. Je weet niet meer wat je zelf leuk vindt. Eigenlijk is je leven niet zo heel leuk want door al dat rennen en regelen voor anderen voel je je voelt vooral gefrustreerd en ben je snel geïrriteerd.

Tijd voor jezelf? Say what?
Je bent nooit eens een seconde alleen, zelfs niet op de wc, want dan rammelt er een kind aan de deur. Je thee is altijd koud voordat je eraan toe komt en niemand zet eens die kop thee voor jou. Tijd voor jezelf maken is iets wat misschien ooit weer kan als de kinderen het huis uit zijn. Je bent moe, moe en nog eens moe.
Je bent bang dat je relatie op de klippen gaat. Je hebt geen tijd voor elkaar, er zijn altijd kinderen, je reageerde ook nog geïrriteerd naar je partner omdat hij de afwasmachine niet heeft ingeruimd. In de avond ben je niet in staat nog een normaal gesprek te voeren en kun je van vermoeidheid alleen nog op de bank hangen met een serie.

Piekeren
Je ligt ’s nachts wakker en je bedenkt dat je morgen nog zoveel moet doen, aan zoveel moet denken: de oudste moet de gymtas meenemen, de kleinste moet naar ballet en het balletpakje moet nog gewassen worden. Je moet een belangrijke deadline halen, terwijl je agenda al vol vergaderingen zit. Er moeten boodschappen gedaan worden want je ouders komen eten. Oh ja, stofzuigen en opruimen, want het huis is een puinhoop.  Er moet zoveel! Hoe moet je dat allemaal gaan regelen, de paniek slaat je op de keel.
Eigenlijk ben je moe en wil je gewoon slapen, maar je piekert nog de halve nacht door.

Balen van een kort lontje
Je dochtertje wil niet mee boodschappen doen, maar ze kan natuurlijk niet alleen thuis blijven. Ze moet toch mee en wel nu meteen, anders sta je straks niet op tijd op school voor de oudste en je schiet uit je slof. Vervolgens moet ze huilen en duurt het nog langer voordat je op pad kunt, omdat je haar eerst moet troosten. Je merkt dat je de laatste tijd steeds vaker boos wordt op de kinderen, soms eigenlijk helemaal om niks. Oh wat baal je ervan dat je je zo hebt gedragen, je schaamt je kapot.

Chagrijnig
Je ligt ’s nachts wakker, want de presentatie op je werk ging vanmiddag helemaal niet zoals je had gewild. Je had het veel beter kunnen doen als je gewoonweg meer tijd had om je goed voor te bereiden. Toen je de kinderen van de opvang had opgehaald, kwam je erachter dat je voor het avondeten de helft van de ingrediënten was vergeten en het brood voor morgen op was.  Je deed chagrijnig tegen je kinderen en tegen je partner en mopperde om niks. Daar baal je nu van, waarom deed je zo stom. Alweer een rotdag!

Als je nu geen rust neemt, als je nu niet opkomt voor jezelf, als je nu niet de juiste keuzes voor jezelf gaat maken

Raak je overspannen en dan kun je voor niemand meer zorgen en al helemaal niet voor jezelf. Wat moet er dan van je kinderen en je relatie komen? Dan staan je kinderen huilend op een leeg schoolplein te wachten tot je ze ophaalt, omdat je geen overzicht meer hebt en de tijd helemaal vergeten bent. Dan wordt de relatie met je partner slechter, omdat je van vermoeidheid zo chagrijnig bent en sta je er straks alleen voor en krijg je dus nog meer op je bordje. Dan zijn er ineens 15 jaren voorbij en heb je geen idee waar die gebleven zijn. Je hebt er in elk geval weinig van kunnen genieten.

Ik gun het je zo om wel van je leven en van je gezin te kunnen genieten. Het is mijn missie om zoveel mogelijk moeders daarbij te helpen, want jullie zijn het allemaal waard!

Lijkt je dat wat? Schrijf je dan in voor een gratis eerste sessie, waarin we kijken hoe jij jezelf tegenhoudt om die geweldige moeder te worden die je diep van binnen bent.